House Bouwer, Tredenham, Bloemfontein
2017/18
This house is in an Estate just on the outskirts of Bloemfontein. The guidelines called for a 70% pitch roof and 30% flat roof. The main living spaces were all placed towards the view and north while the service spaces were all placed in the flat roofed southern box. Due to the slope on the site, the concept was to arrive at the upper southern end of the cul-de-sac where the garages would be located. From here the inhabitants can access the house directly via a bridge into the house (upper level) while visitors walk down an entrance gallery down to the living room level. Local stone was combined with the rendered walls and a composite timber exterior. 
Bouwer Perspective
Model seen from west (garages right)
From approach
Framing the landscape on arrival
Entrance gallery
South western view seen from arrival lev
Arrival going down towards front door
Fountain design
Entrance level and fountain
Entrance foyer
Entrance foyer looking towards arrival
Garden and view seen from western balcon
View from the north east
Northern deck
Double volume over living space
Main bathroom interior
The south facade and back yard
The house uses gas and harvest rainwater
Garden seen from balcony
Entertainment space

Our Instagram Feed

© 2019 by SmitArchitects